De pareltjes van Slovenië

De afgelopen jaren bleek Slovenië duidelijk één van de populairste vakantielanden. Zo weinig als ik er in 2015 (toen ik er voor het eerst heenging) over hoorde, zo vaak zag en hoorde ik het nu juist voorbij komen. En dat snap ik helemaal, want Slovenië is een pareltje dat voor een lange tijd onterecht over werd geslagen.

Slovenië is een klein land, dunbevolkt en overwegend groen, dit komt (helaas) door de regelmatige regenval. Ondanks dat het een klein landje is, hoef je, je er als reiziger zeker niet te vervelen. Van bergen, tot meren en bosgebieden, je vind het er allemaal. Het land is een samensmelting van diverse culturen, doordat het grenst aan zowel Oostenrijk, Italië, Kroatië én Hongarije. De verschillende invloeden uit deze landen zie je duidelijk terug.

Bezoek je Slovenië voor het eerst dan mag je de volgende 4 plekjes niet missen:

1. De Soča rivier

Niet overdreven, dit is de mooiste, meest heldere, wilde rivier die ik in Europa heb gezien. Je kunt op sommige plekken raften en aan canyoning doen. Of gewoon picknicken en naar dit prachtige plaatje kijken 💚. Tip: denk je gezellig te gaan picknicken aan deze rivier? Houd in de zomer dan rekening met wespen en muggen, die vinden het daar ook erg gezellig.

2. Vintgar Gorge

Door deze kloof van 1,6 km lang stroomt een rivier die eindigt in een waterval. Via loopbruggen en smalle rotspaadjes, langs grote rotspartijen wandel je door de kloof. Tip: kom vroeg in de ochtend, aan het einde van de middag, of buiten het hoogseizoen. Trek goede wandelschoenen aan en neem water en/of wat te eten mee voor onderweg.

3. Het meer van Bohinj 

Iets minder bekend dan Bled, maar minstens zo mooi en bovendien veel rustiger. Je kunt er zwemmen, vissen (op bepaalde plekken) kanoën en suppen. Tip: de accommodaties in de buurt van Bohinj zijn een stuk goedkoper dan bij Bled 🍀. Wij verbleven in

4. Bled

Tot slot mag Bled natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Dit stadje is gebouwd rondom een sprookjesachtig blauw meer met in het midden een eiland. Omdat Bled tussen de Julische Alpen ligt hangt er vaak een mist rond het eiland, wat het zeker in de avond, soms extra magisch maakt. Er zijn in Bled diverse restaurantjes waar je goed kunt vertoeven, je kunt een bootje pakken naar het eiland en ook het kasteel is een bezoekje waard. In elk geval voor het uitzicht. Tip: bezoek Bled in de avond, de hangende mist en lichtjes rondom het meer geven een beeld dat niet in woorden te beschrijven is.

”Never lose your sense of wonder”.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *