Rondreis Zuid-Duitsland en Oostenrijk, in 12 dagen (dutch)


Route: Cochem
(Du) – Rastatt (3u) (grenzend aan Zwarte Woud) – Lermoos (4u) (Tirol) – St.Anton Am. Arlberg (2u) (Tirol) Bodensee, Meersburg  (3u) (Zuid Duitsland) – Trier (5,5u)

Voor de zomer van 2022 wilde ik een low-budget reisje plannen. Gezien de toegenomen kosten (van zo ongeveer alles) ontstond het idee om met de auto te gaan rondreizen, tentje mee, inpakken en gaan!

Hoewel ik normaal gesproken het type reisadviseur ben, lees: uitzoeken, lezen, speuren, checken, verder speuren, dubbel checken, boeken 😉 besloot ik het eens anders te doen. We boekten alleen de eerste nacht en gingen ‘op de bonnefooi’. Uiteraard had ik wel wat plekjes gespot die ik graag wilde gaan bezoeken.

De eerste bestemming werd Cochem, in Duitsland. Na ongeveer 3 uurtjes rijden kwamen we al aan op bestemming, wat een verademing was dat! Als je normaal gesproken meer richting het zuiden reist, dan is dit ineens een stuk dichterbij. Al met al zaten we na 3,5 uur rijden dus met een fris, lokaal wijntje, op het terras, heerlijk in de zon, uitkijkend over de Moezel.

Wat te doen in Cochem?

Cochem is een mooi stadje om een dagje rond te dwalen, het is niet groot maar het staat vol met authentieke pandjes, er zijn veel gezellige terrasjes waar je een weissbier of moezel wijntje kunt proeven en natuurlijk is er flammküchen. Met warm weer kun je relaxen aan de oevers van de moezel of op een boot rondvaren daarnaast zijn er veel wijnhuizen te bezoeken. Vlakbij zijn er ook diverse natuurgebieden te bezoeken waar je kunt fietsen of wandelen.

Wij verbleven in hotel Osteria del Vino. Een ideale uitvalsbasis voor een kort bezoek aan Cochem. Het hotel ligt namelijk in het centrum, er hangt een relaxte sfeer, de kamers zijn ruim, schoon en ’s ochtends staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar. Dankzij het bijbehorende terras kun je zelfs lekker buiten ontbijten. Proef ook zeker een huisgemaakt wijntje, wakker worden zonder hoofdpijn is een bijkomende luxe 😊.


Het zuiden van het Zwarte Woud

Vanuit Cochem gingen wij verder richting het Zwarte Woud, een enorm gebied in het zuidwesten van Duitsland. We reden binnendoor, langs de moezel en stopten in het plaatsje Traben-Trabach. Om eerlijk te zijn vonden wij de omgeving er naartoe mooier dan het plaatsje zelf. Leuk om even gezien te hebben, maar dat was het ook wel. Het Zwarte Woud omvat een oppervlakte van 6009 m2, er zijn dus belachelijk veel mooie plekken te zien in dit gebied, van watervallen tot hoge uitzichtpunten, bijzondere kastelen en zelfs hangbruggen zwevend tussen de hoge boomtoppen. Wie mij een beetje kent, weet dat kiezen tussen al deze opties voor mij bijna niet te doen is!

Maar ook dat werd opgelost, ik had namelijk weinig te kiezen ;-). Want er bleek in het zuidelijke deel geen camping te vinden die nog een plekje had. Uiteindelijk, na een dag vol bellen en mailen, vond ik een plekje op een doortrek camping, omgeving Rastatt, grenzend aan het Zwarte Woud, waar we 2 nachtjes konden verblijven. Het was prima maar zeker niet iets dat ik zou aanbevelen als sfeervolle accommodatie. Het hotel Schützen beveel ik wel aan in dit gebied, dit hotel heeft zowel een restaurant als eigen kookgelegenheid.

Het bleek een mooi gebied te zijn met veel wandelpaden langs meren, authentieke stadjes en watervallen in de omgeving. Als je op zoek bent naar een rustig gebied op slechts 5 uurtjes rijden van Nederland dan is dit dus een prima locatie, van waaruit je diverse uitstapjes en wandelingen kunt maken.

Omdat we graag verder wilden naar het zuiden hebben wij na 2 dagen de auto weer volgeladen en zijn we doorgereden richting Tirol, Oostenrijk. Na aardig wat zoekwerk vond ik een camping die 2 nachtjes plek had, om precies te zijn in Lermoos. Happy Camp biedt zowel hotelkamers als campingplekken en is ideaal gelegen aan de rand van het centrum, met uitzicht op de enorme Zugspitze.


Onderweg maakten we een tussenstop in Füssen, het laatste stadje van de ‘Romantische Strasse‘. We werden verrast door het gezellige centrum en het prachtige blauwe water van de rivier de Lech, een uitmonding van de Donau. Kortom, echt een aanrader! Het bekende kasteel Neuchwanstein grenst aan dit plaatsje, wij hebben deze helaas niet meegepakt, maar dit kan zeker een mooie aanvulling zijn.

Lees hier meer over het tweede deel van deze reisroute!

In totaal reisden wij 12 dagen rond, waarin we op elke bestemming, m.u.v. Cochem, 2 nachten verbleven. Wat ideaal is aan deze route, is dat er veel afwisseling is. Je kunt zowel stadjes, als diverse natuurgebieden bezoeken, er is genoeg ruimte om hier zelf invulling aan te geven en je houd voldoende tijd over om tussendoor te ontspannen. Natuurlijk kun je de route zelf waar je wil verlengen of verkorten. Al met al vonden wij het erg fijn dat de bestemmingen niet ver van elkaar lagen. Gemiddeld rij je per keer 3 tot 4 uur, zo kun je in 12 dagen genoeg zien en beleven en heb je ook tijd om te ontspannen.


Algemene tips!
– Neem contant geld mee (pinnen is op veel plekken niet mogelijk)
– Gaat je hond mee op reis? Neem dan een muilkorf mee, op drukke plekken kunnen ze vragen deze op te doen, dit is schijnbaar gebruikelijk in Duitsland en Oostenrijk. Wij hebben dit eigenlijk niet meegemaakt alleen in de gondels in Oostenrijk werd het gevraagd.

”Never lose your sense of wonder”.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *