Toevallig beland in Bornholm, een Deens eiland in de Oostzee.

Zoals sommige dingen je toevallig overkomen, zo kwam ook ik toevallig in gesprek met Rob.

Terwijl ik zoekende was naar sfeervolle B&B’s, waar de eigenaren zich ook bezig houden met de voeding voor hun gasten, raakte ik in gesprek met Rob. En mijn interesse was al snel gewekt. Niet alleen vanwege het feit dat zij een deel van hun woning als B&B verhuren, maar ook vooral vanwege hun beweegredenen, om anders willen leven en de keuze om naar een relatief onbekend eiland als Bornholm te emigreren. Met veel plezier deel ik dan ook hier hun verhaal.

Een andere manier van leven

Naar de woorden van Rob, wilden hij en zijn partner Mirjam al langer dichterbij de natuur wonen en ook meer daarnaar leven. ‘In plaats van geleefd te worden’, was mijn antwoord. Hij knikte bevestigend. Want waar in Nederland de volle agenda’s en kilometerslange files dagelijkse kost zijn, gaat dit op het Deense eiland Bornholm toch wat anders. Doordat er op een gebied van zo’n 588 km2 slechts 40.000 inwoners zijn, is er ruimte genoeg om in rust te leven, maar je ook weer niet geïsoleerd te voelen. Een andere belangrijke reden om te emigreren voor dit stel is hun visie op het school- en leersysteem en het gemeenschapsleven. 

Zoals Rob mooi beschrijft, vindt hij het belangrijk dat kinderen leren op basis van hun intrinsieke motivatie, dat ze zelf op ontdekking gaan en niet beperkt worden tot enkel leren uit schoolboeken. Hun passie voor deze manier van leven is terug te zien in de ontwikkeling van het Eco dorp Allemansland in Deurne, waarmee zij ruim 5 jaar geleden gestart zijn. Doordat Bornholm per toeval op hun pad kwam, hebben zij het stokje voor dit project overgedragen, maar op de achtergrond is Rob hierbij nog altijd betrokken. Met trots vertelt hij te hopen dat dit iets zal worden wat hij mag nalaten. Wat anderen inspireert en hen de mogelijkheid geeft om ook invulling te geven aan deze manier van leven.

Internationale woongemeenschap

In Bornholm is thuisonderwijs veel gebruikelijker dan in Nederland, echter kunnen kinderen ook gewoon naar school. Toen zijn jongste dochter aangaf dat ze wilde paardrijden en daarvoor een tijdje naar school wilde, om sneller de Deense taal te leren, werd dit geregeld. ‘Zien we hier toch direct een mooi voorbeeld van leren o.b.v. intrinsieke motivatie’, was mijn eerste gedachte. Dankzij het actieve verenigingsleven en de betrokkenheid binnen de internationale woongemeenschap zijn er ook genoeg kansen om te socializen voor het gezin op dit eiland. De rust, ruimte en de Deense cultuur, waarin deze ‘andere manier van leven’ al veel gewoner is, laten het leven daar totaal anders aanvoelen dan het vrij hectische leven in Nederland.

Ben jij na het lezen van dit verhaal benieuwd geworden naar het eiland en wil je het graag eens bezoeken? Dan ontvangen Rob en Mirjam je graag in hun woning, die ze deels verhuren als B&B.


Over de B&B

De B&B bevindt zich in het plaatsje Østerlars, centraal gelegen op het eiland. Vanuit hier kom je per bus of auto eenvoudig in één van de naastgelegen plaatsen. De Oostzee, met prachtig zandstrand, bevindt zich op slechts 5 km van de B&B.

De gastenruimte bezit een eigen badkamer, slaapruimte, eigen veranda aan de tuin en je hebt een grote, lichte zitkamer om te werken. Hierdoor is het met name voor digital nomads om remote te werken erg geschikt. Combineer werk met het verkennen van dit prachtige eiland. De keuken deel je met het gezin en doordat het gezin glutenvrij eet, hoef je, je (indien glutenintolerant 😉 ) ook hierover geen zorgen te maken.

Wat doen op het eiland?
Wellicht denk je bij Denemarken niet direct aan fijne zandstranden en hoge, steile bergkliffen. Maar niets is minder waar! Bornholm wordt namelijk ook wel Sunshine Island genoemd. Van bosgebieden, tot zandstranden en prachtige kliffen. Dit eiland heeft het allemaal. In het voorjaar staat het eiland vol met gekleurde bloesem en kleuren de velden met koolzaad felgeel. Doordat het eiland bereikbaar is vanaf Duitsland, Zweden én vanuit Kopenhagen is het een prima plek om meerdere landen of bestemmingen tijdens je reis te combineren. Een ander leuk insider weetje? Er zijn veel fruitbomen op het eiland en wildplukken is een veelvoorkomende activiteit 😉

Benieuwd geworden naar Bornholm of de B&B? Lees hier meer.

”Never lose your sense of wonder”.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *