Kamperen nabij Saumur, middenin de Loire Vallei.

Ongeveer een maandje geleden bezocht ik Frankrijk voor het eerst, tenminste, als kind had ik Disneyland al eens gezien maar dat telt niet echt mee 😉 Kamperen kende ik al evenmin, de hond ging ook mee dus het vergde zeker wat voorbereiding. Omdat we niet té ver weg wilden, maar wel het echte Frankrijk wilden ervaren, koos ik voor de Loire streek. De weersvoorspellingen zagen er goed uit en na 8 uurtjes rijden was ik meer dan blij dat we die ochtend in de auto waren gestapt!

De Loire streek
Het gebied van kastelen, rosé en de langste rivier van Frankrijk. Met een lengte van maar liefst 1012 km en de prachtige omliggende natuur, was dit voor mij de reden om naar Frankrijk te gaan. Weg van de drukte. Met de auto zodat we indien nodig altijd zelf terug konden rijden. Nadat we de tent hadden opgezet (lees: voornamelijk Niels, met mijn weinig behulpzame assistentie) reden we richting Saumur. Het dichtstbijzijnde stadje in de wijnstreek waarin we ons bevonden. De weg ernaartoe zorgde gelijk voor een vakantiegevoel. De groene vallei, druivenranken links, een oud kerkje rechts, en dat alles onder een strak blauwe lucht. Eenmaal in de stad aangekomen was het zo rustig dat ik me spontaan afvroeg of ik niet per ongeluk een nieuwsbericht had gemist met een corona-gerelateerde melding. Gelukkig was dit niet het geval. Al bleek de algemene rust in het anders zo toeristische gebied, wel duidelijk daarmee te maken te hebben. Voor ons een unieke kans om het gebied in alle rust te gaan bekijken.

Wat valt er te beleven in Saumur?
Saumur is een toeristisch stadje pur sang. Zodra je aan komt rijden is het alsof je in een sprookje bent beland. Het kasteel dat hoog boven het stadje uit torent, de typische in renaissance-stijl gebouwde huizen aan de oever van de Loire. Simpelweg een plaatje. Het stadje zelf is vrij klein, maar leuk om doorheen te wandelen. De wandeling naar het Kasteel van Saumur vind ik het meest noemenswaardig. Je loopt door oude straatjes en eenmaal boven is het uitzicht over de stad en de Loire zeker de moeite waard! Echter heeft het, wat mij betreft, weinig meerwaarde om het kasteel binnen te gaan. Tip: wil je toch graag binnen kijken, zorg dan dat je Frans kunt lezen 🙂

Lunchen in Saumur
Omdat wij niet wisten dat alle horeca sluit in Frankrijk tussen de middag, waren vrijwel alle restaurants al dicht toen wij besloten te gaan lunchen. Slim. Puur uit geluk kwamen we dan ook terecht bij Le Sicilien een, je raadt het al, Siciliaans restaurant. Uiteraard was de kaart er alleen in het Frans dus ik bestelde op advies van de ober een schotel met verse tonijn en Niels een steakgerecht. Een glaasje rosé erbij leek me een goed idee, het werd de rosé uit de streek en ik zeg het eerlijk, deze was echt héél lekker! Het eten overigens ook, alles werd vers bereid. Je zit daarbij aan de Loire en het personeel is er heel vriendelijk, wat wil een mens nog meer?

Hoe beviel het #Campinglife?
Zoals ik eerder al zei heb ik, op een weekje Renesse na, eigenlijk nooit gekampeerd. Dus ik heb zachtjes gezegd weinig vergelijkingsmateriaal. Desondanks was ik erg enthousiast over deze camping! De camping zelf was klein, maar de staanplaatsen ruim, mooi opgezet met veel groen en privacy. Je kon dagelijks verse broodjes en croissants bestellen van de plaatselijke bakker en terwijl alle faciliteiten vrij nieuw waren, gaven de bouwstijl en de inrichting wel dat echte Franse gevoel. Een goede combi als je het mij vraagt! Daar bovenop was het uitzicht over de Loire Vallei echt de kers op de taart, mijn Oui Mon Chéri zeg maar :). Ook het buiten leven vond ik heerlijk, mede dankzij het zonnige weer die week. Al met al, vond ik het zeker voor herhaling vatbaar. Er is genoeg te doen en te zien in de omgeving, want de Loire streek is enorm uitgestrekt en er is voor ieder wat wils. Kortom, wil ik zeker nog eens terug, met name om een wijnproeverij mee te maken in één van de vele wijnkelders uit het gebied. Daarin komen de roseetjes ook vast aan bod 😉

Ik ben heel benieuwd of jullie al eens eerder in de Loire streek geweest zijn? Wat sprak je aan om daarheen te gaan?

”Never lose your sense of wonder”.

Lees meer

1 Reactie

  1. 213

    Saved as a favorite, I love your webb site!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *