Mijn liefde voor Kroatië.

In 2015 reisde ik voor het eerst af naar Kroatië. Twee weekjes, op verschillende plekken in Istrië en Karlovac en ik was meteen verliefd. Dus in 2016 ging ik terug, 2 keer zelfs dat jaar. Nieuwsgierig als ik ben, bezocht ik de jaren daarna verschillende andere landen waardoor een bezoek aan Kroatië er bij inschoot.

Dit jaar stond het eindelijk weer in de planning, 3 weken, rondrijden door Slovenië en Kroatië, verblijven in sfeervolle, karakteristieke accommodaties, tussen de wijngaarden én aan zee. Maar dat werd ‘m even niet, code oranje kwam om de hoek en daarmee was onze reis definitief van de baan. Omdat het plan nu ‘on hold’ staat vertel ik graag waarom ik hoop nog vaak naar dit land terug te kunnen gaan.

Hierbij, mijn 3 redenen, voor een reis naar Kroatië.

1. Kroaten zijn gastvrij, je voelt je overal welkom
Niet iets dat je van te voren kunt uitzoeken. En natuurlijk iets heel persoonlijks, maar ik voelde me meteen welkom bij aankomst in Kroatië. Ik merkte dat ik op voorhand erg nieuwsgierig was, maar me tegelijkertijd afvroeg hoe ver ontwikkeld het land zou zijn, of het veilig zou voelen. Wellicht dat de onrustige geschiedenis en de gedachte aan de nog redelijk, recente oorlog daar aan bijdroegen. Maar niets bleek minder waar.

Zodra je bij een B&B binnenstapt word je vriendelijk ontvangen, hoewel de ouderen vaak minimaal Engels spreken doen ze wel hun uiterste best het je naar je zin te maken. De accommodaties zijn meestal wat verouderd, maar wel heel erg schoon :). Verschillende keren kregen we zelfs bij vertrek een bedankje mee. Zoals een flesje van de mierzoete, van oorsprong Sloveense likeur, borovničevec. Met zo’n kleinigheidje kun je bij mij echt punten scoren! Dat is toch super leuk?


2. Het land heeft enorm veel diversiteit
Doordat Kroatië een lange tijd onontdekt bleef voor de massa heeft het veel van haar originele charme weten te bewaren. Er is, op de grotere steden na, weinig hoogbouw te vinden en de vele stadjes aan de lange, schilderachtige, Adriatische kust geven je echt dat heerlijke, mediterrane gevoel.

Het zeewater is kristalhelder. Doordat er vrijwel alleen kiezelstranden en rotsplateaus te vinden zijn blijven de baaien een stuk rustiger en schoner. Met een lengte van 2000 km én meer dan 1100 eilanden zijn er ontelbaar veel mooie plekjes te vinden.


Maar de kust is niet het enige. Ook het binnenland is prachtig om te zien! Je vind er bergen, diepe kloven, rivieren en prachtige Nationale Parken zoals de bekende Plitvice Meren. Terwijl je over afgelegen wegen rijdt kom je weinig andere toeristen en locals tegen.

Het binnenland is over het algemeen dunbevolkt. Je passeert historische dorpjes terwijl je hier en daar een boertje op het land bezig ziet. Met weinig moeite, sprekend uit ervaring, vind je ergens een mooie rivierbedding waar je in alle vrijheid kunt plonzen 😉

3. Kroaten hebben verstand van goed eten
De maaltijd is, zoals in veel mediterrane landen, in Kroatië een belangrijk onderdeel van de dag. Laat ik dit nou helemaal geen probleem vinden 🙂 De lunch is traditioneel gezien hét moment om uitgebreid te tafelen, hoewel dit niet meer altijd lukt in de planning vandaag de dag heeft dit wel de voorkeur voor de Kroaten.

Er zijn verschillende Kroaatse gerechten, deze verschillen per regio. Aan de kust wordt uiteraard veel vis gegeten en in het binnenland vind je meer vlees gerechten en truffels zie je ook veel terug. Daarnaast hebben ook de buurlanden en eerdere landbeheerders hun sporen nagelaten. Zo zijn er Italiaanse, Turkse en Hongaarse invloeden te vinden in de Kroaatse keuken. Een gevarieerd aanbod dus. Wat echter in alle gerechten centraal staat is het gebruik van pure, regionale producten.


Wat ik me herinner van ons verblijf in een Agriturismo in Karlovac, is de smaakvolle, goed gevulde soep en een prachtig uitzicht op uitgestrekte groene heuvels. Het hoofdgerecht van geroosterd varkensvlees met warme groenten, dat erna volgde was eigenlijk al te veel (de soep was een maaltijd op zich). Maar hé, een passend wijntje of biertje erbij en wij vermaken ons wel.

De volgende morgen nog een ontbijtje met huisgemaakte producten en we kunnen weer door. Kortom, kijk dus vooral eens verder dan de typische toeristenrestaurantjes en schuif aan op een terrasje in de rustigere straatjes van de stad. Of eet mee in de accommodatie waar je verblijft. Ik verzeker je dat je er geen spijt van krijgt! 🙂


Ben jij al eens in Kroatië geweest? Wat spreekt jou aan in dit land?

”Never lose your sense of wonder”.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *