Op reis met een gluten- of koemelk intolerantie, hoe dan?

Het was één van de eerste dingen die door mijn hoofd ging toen ik te horen kreeg dat ik een gluten- en melk intolerantie bleek te hebben. Hoe ga ik dat doen op reis? Dankzij mijn ervaring in de horeca wist ik als geen ander dat, met name deze twee geregeld in voeding verstopt zitten. Één ding wist ik wel gelijk, dit wordt een uitdaging.

Eerst even een korte introductie, want het is nogal wat.
Want wat betekent dit nu precies? Allereerst spreken we hier van een gluten intolerantie en niet van coeliakie, dit is namelijk een auto-immuunziekte, die een totaal andere aanpak vraagt. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Gluten zitten dus in alle graanproducten en daarnaast ook in soepen, bindmiddelen en in praktisch alle voorbewerkte/gemaksproducten ;-). Heb je een intolerantie dan kan je lichaam gluten moeilijk verwerken. Je kunt hier overheen groeien, over een allergie niet.

Een koemelk intolerantie werkt ongeveer hetzelfde. Je kunt de koemelk ofwel melkeiwitten moeilijk verwerken. Lactose, betreft echter de melksuikers uit de melk. Bij een koemelk intolerantie reageert het lichaam dus op de eiwitten die in koemelk zitten. Hier zie je waarom een intolerantie voor gluten vaak samen valt met melk, het zijn beiden eiwitten.

Ben jij of ken jij iemand met een voedingsintolerantie? Hieronder geef ik 3 praktische tips om goed voorbereid op reis te gaan. Want het is natuurlijk niet het einde van de wereld én daar wil je wel gewoon naartoe 🙂

 • Zorg dat je, je eigen lichaam goed kent en bereid haar voor
 • Weet wat je eet, verdiep je in voeding(stoffen) en alternatieven
 • Neem je ‘foodcase’ altijd met je mee

Zorg dat je, je eigen lichaam goed kent en bereid haar voor
Wat ik hiermee bedoel is; waarop reageer je het meest? Welke voeding veroorzaakt de meeste klachten? Begrijp je de etiketten van voorbewerkte producten? En het meest belangrijk, met welke voeding voel je, je op je best! Thuis kun je makkelijker ‘uittesten’ van welk soort voeding je echt vervelende klachten krijgt, want daar heb je alles bij de hand. Dit zal op reis niet zo zijn, zorg dus dat je dit voor bent. Daarnaast is het slim om de periode voor je gaat te zorgen dat je extra fit bent, eet gezond, laat vetten en suikers staan want ook deze hebben invloed op je gevoeligheid en neem eventueel probiotica om de voorraad goede bacteriën in je darmen aan te vullen. Dit biedt je wat extra weerstand mocht je toch wat verkeerds binnenkrijgen. Weet welke producten je echt moet vermijden en welk alternatief je hiervoor kunt nemen in het betreffende land.


Weet wat je eet, verdiep je in voeding(stoffen)
Hoe meer je over voeding weet, hoe beter je er mee om kunt gaan. Dit vergt even wat tijd maar geloof me, het is het waard. Waarom? Je bent van niemand meer afhankelijk. Het kost enorm veel tijd om op voorhand online of samen met ober Jean Jacques, die niet verder komt dan ‘Goot day M’am’, uit te vinden of er gluten en melkeiwitten in jouw gerecht zitten. Bovendien weten veel obers totaal niet wat het precies inhoudt, want ben even eerlijk, wat wist jij ervan voor je ermee te maken kreeg? 🙂

Natuurlijk zijn er anno 2020 genoeg vertaal-apps en laat TripAdvisor je zien waar je allergenenvrij kunt eten, maar: Better safe then sorry :). In elk land wordt anders gekookt en, een pluspunt voor de locals, in niet-westerse landen komen deze intoleranties sowieso veel minder voor. Omdat de inwoners daar puur eten, veelal vers van het land, zonder toevoegingen, langdurige opslag en transport. Grote kans dat Jean Jacques er daardoor dus ook weinig van weet. Met verse producten loop je dan ook veel minder risico. De croissantjes in Frankrijk kon ik vele malen beter verdragen dan die uit de Nederlandse supermarkt. Bij de bakker zijn ze namelijk vers en dan is de hoeveelheid gluten stukken lager dan bij lang-houdbare producten, hieraan worden namelijk veel extra gluten toegevoegd.


En alternatieven….
In mijn ogen hoort bij reizen in een nieuw-te-ontdekken land ook het opdoen van nieuwe ervaringen. Met name wat eten betreft, als je het mij vraagt ;-). Waar wij in Nederland veel koemelk producten eten, is dit in veel mediterrane landen bijvoorbeeld totaal anders, daar wordt de meeste kaas van schapen- of geitenmelk gemaakt. Heb je een koemelk intolerantie? Dan is dit dus (meestal) geen probleem! In Egypte had ik vrijwel geen last van alle zuivel producten, dat vond ik verrassend. Wat bleek? Daar wordt veel van kamelenmelk gemaakt, grappig toch? Wij Nederlanders zijn trouwens ook echte broodeters. Ook dat doen ze in veel landen anders, warme maaltijden met vlees, vis en veel groenten zijn in veel landen een gezond én glutenvrij alternatief.

Tot slot, neem je foodcase mee
Je kon die verse Pastèis de Nata toch niet laten staan of het was de warmte, te veel Sangria of Ouzo 😉 Wat doe je dan? Je haalt je foodcase tevoorschijn.
Oftewel de producten die je klachten kunnen verminderen of je basis weer helpen versterken. In mijn geval is dit het volgende: De spijsvertering thee van Pickwick, dit is een combi van munt, venkel en brandnetel. Deze kruiden brengen je maag tot rust, het smaakt prima en warm water is overal te regelen. Ideaal. Heb je echt veel last gebruik dan wel mineraalwater in plaats van kraanwater, om maar zeker te zijn.

In mijn case zitten ook altijd kleine pakjes soja melk van Alpro. Op die manier kan ik ergens zonder gedoe een verse koffie bestellen, met een scheutje veilige melk. En ook dit kan rustgevend werken voor je maag, goede bacteriën enzo. Glutenvrije crackers, muesli en koekjes heb ik ook altijd bij. Heel fijn, voor als je op een vliegveld loopt waar MC Donalds en KFC de tent runnen en je maag ineens leeg lijkt te zijn ;-). Glutenvrij brood meenemen kan ook, mits je het koel kunt houden gedurende de reis (we weten allemaal hoe dat anders gaat). De diepvries is de beste optie, maar in de koeling gaat ook prima. Kun je het roosteren dan zeker even doen!

Wat brood betreft, eet ik zelf liever minder daarvan, meer vers fruit, yoghurt(varianten) of eieren, bovendien zijn deze opties in veel landen ook gebruikelijk bij het ontbijt. Reageer je alleen op gluten? Dan is het altijd goed om de lokale yoghurt te nemen, de goede bacteriën kunnen de balans in je darmen herstellen. Voelt alles niet hoe het moet zijn? laat dan ook de koffie even staan, bestel liever een verse muntthee of andersoort kruidenthee. Tot slot is water eigenlijk altijd het beste medicijn. Zorg ook dat alles in balans blijft, gebroken nachten, lange, tropische wandelingen en kruidiger eten kunnen sowieso zorgen voor een disbalans, waarop je gevoelige maag en darmen kunnen reageren. Soms is het lastig om iets lekkers te moeten laten staan, maar uiteindelijk geniet je veel meer van je vakantie als je, je fit en gezond voelt. Ben je hiervan bewust, dan komt het allemaal goed.

Dit artikel is geschreven op basis van mijn persoonlijke kennis en ervaringen. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen en tips!


”Never lose your sense of wonder”.

Lees meer

4 Reacties

 1. Jorie

  Leuk geschreven en handige tip die foodcase!

  Antwoord
   • Lieke

    Had ik deze blog maar voor m’n vakantie gelezen 😛 haha, super fijne tips! Zelf ook al heel lang bezig in de zoektocht naar oplossingen voor m’n buikklachten. En wat duurt die zoektocht lang!!! Maar zulke blogs helpen daarbij 🙂

    Antwoord
    • Sharon

     Hi Lieke,

     Ah jammer dat het net te laat is maar dan wellicht voor de volgende keer 😉
     Fijn te horen dat dit je erbij helpt!

     Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *