Havana, een andere wereld.

Niet mijn eerste reis buiten Europa, wel mijn eerste, verre rondreis.

Ik keek er al maanden vol spanning naar uit. Na lang wikken en wegen zou het een rondreis worden door Cuba. Het land dat jaren had stilgestaan, als consequentie van het communisme, waar het leek alsof je 50 jaar terug in de tijd stapte. Hier was ik wel benieuwd naar.

Na een vlucht, van in totaal 14 uur en een overstap in Parijs, zijn we aangekomen in Havana, lekker warm en klam. Ineens is het weer 20.00 uur. Erg bijzonder, dat terugvliegen in de tijd. Onze reisgids ontvangt ons vriendelijk, een typisch, vrolijke Cubaan, genaamd Javier. Eenmaal aangekomen bij het hotel in Havana blijkt dat onze kamer 14 verdiepingen hoog is, aangezien de lift er weinig betrouwbaar uitziet kan dat prima met de trap (bleek toch best een opgave met 3 treden per trap, na 24uur wakker ugh).


Eenmaal boven aangekomen bleek de kamer nog niet schoon te zijn, dus na een wisseling van kamer en de 14 verdiepingen inmiddels twee keer gezien te hebben zijn we er dan eindelijk. Even op adem komen. En we kunnen zeggen, het was de moeite waard! Het uitzicht vanaf het balkon was moeilijk te bevatten. Dit straatbeeld lijkt zo uit een filmset te zijn geknipt. Gekleurde oldtimers vullen de wegen en staand op het balkon klinken de typisch Spaanse salsa klanken uit alle hoeken van de stad. Het voelt onwerkelijk, ik kan niet geloven dat ik hier echt ben. Misschien is dit wel de vermoeidheid, na 24 uur wakker te zijn voelt alles surrealistisch. Nadat we nog even eruit zijn gelopen om een hapje te eten rollen we ons bed in. En hoewel de veren nog net niet uit het bed springen, blijkt slapen inderdaad niet zo’n probleem.

De volgende ochtend word ik wakker en ik realiseer me dat ik één: in Cuba ben en twee: dat ik vandaag en deze hele reis, niets zelf hoef uit te zoeken. Heel anders dan normaal, meestal wordt ik toch aangewezen als een soort persoonlijk reisleider (wat ik uiteraard geen probleem vind) maar ik kan hier ook zeker van genieten. We zijn met een groepsreis via Mambo op pad en Javier zal ons deze 16 dagen rond gidsen door Cuba. Er staat vandaag een wandeltour door Havana in de planning. Zowel het oude stadsdeel als het nieuwe deel komen aan bod en de verschillen hierin zijn enorm. Je weet gewoon niet waar je moet kijken, het is één groot openluchttheater. We bezoeken Johnson & Johnson, één van de oudste bedrijven in de farmaceutische industrie, Javier verteld ons over de verschillende staatsgebouwen en dat je vroeger aan een kentekenplaat kon zien wat voor functie iemand had. Dit zijn nou echt van die dingen waardoor ik graag een lokale gids bij me heb. Zoiets vind je nu eenmaal niet online.

Maar wat echt de dag maakt zijn de percussie en salsa dansles. Hilarisch om met een groep, niet zo soepele Nederlanders 😉 de basis pasjes van de Spaanse dans onder de knie te krijgen. ’s Avonds duiken we nog even verder in de Cubaanse cultuur bij de bekende dinershow de Buena Vista Social Club. Zeker leuk om eens mee te maken. In ons beste Spaans worden er gerechten besteld, wat natuurlijk al amusement op zich is. De avond en cuba libras en mojito’s vliegen voorbij. Wat ons echt opvalt is dat je in Cuba echt overal muziek hoort, bij elk diner komt er wel een live bandje of percussie groep voorbij, zelfs ’s ochtends tijdens het ontbijt begint onze dag goed dankzij de vrolijke muzikanten.Deze dag maken we een tour met oldtimer door de stad. De stad is duidelijk vervallen, het communisme is pas sinds kort opgeheven en dat is merkbaar. Dat Fidel Castro hier nog altijd op handen wordt gedragen is onmisbaar. Ik raad deze tour echt aan met een Engelssprekende gids, de informatie die je krijgt geeft een duidelijk beeld van de situatie in het land. Persoonlijk vond ik dit echt van grote meerwaarde om beter te leren begrijpen hoe de geschiedenis heeft bijgedragen aan het heden in Cuba en hoe de locals daarnaar kijken.

In de middag rijden we verder naar onze volgende bestemming, Las Terrassas. Een nationaal park waar zo’n 1000 mensen volledig geïsoleerd wonen. Ik ben enorm benieuwd wat deze nieuwe plaats ons gaat brengen. Havana was een geweldige start van onze reis.

Ben jij wel eens in Havana geweest en wat spreekt jou wel/niet aan in deze stad?

”Never lose your sense of wonder”.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *